Analyse: België - Panama

Na een 3-0 overwinnnig als opener van het WK is het uiteraard eenvoudig om positieve punten boven te halen over de Rode Duivels. Om niet te veel in herhaling te vallen, zullen we de voor de hand liggende zaken zo vlug mogelijk bespreken:

De clichés 

  • Zelfs als er niet snel een doelpunt valt, hoeven de Duivels niet te panikeren;
  • België heeft minstens 4 spelers die een wedstrijd met een klasseflits kunnen opbreken;
  • Courtois is een doelman waarop je kan rekenen;
  • Hazard is in vorm.

De positieve verrassing

Gelukkig waren er ook nog andere pluspunten die ons nog wisten te verrassen. Zo was er Dedryck Boyata, die op een enkele foute inspeelpass na, een zeer solide wedstrijd speelde. Ok, Panama was een onmondige tegenstander, maar Boyata heerste in de lucht, was zuiver in de passing en liet zich, in tegenstelling tot de meer ervaren verdedigers uit de Premier League, niet in de rug pakken of betrappen op te enthousiaste intercepties.

De driemanskwestie

Iets minder positief kunnen we jammer genoeg zijn over onze vleugelspelers. Meunier krijgt al een tijdje kritiek en er werd zelfs even gespeculeerd dat Chadli hem vandaag al zou vervangen. Net zoals in de vriendschappelijke wedstrijden was Hazard goed genoeg om ons gebrek aan aanvallende impulsen van de flanken te maskeren, maar ook vandaag werd nog maar eens duidelijk dat zowel Meunier als Carrasco zich liever aanvallend uitleven dan verdedigend.

Voor Meunier leverde dit een snelle gele kaart op, terwijl Carrasco Vertonghen in een van de weinige goede aanvallen van Panama volledig aan zijn lot overliet. Gelukkig kunnen we altijd rekenen op een betrouwbare Courtois, als hoop ik dat hij tegen grootheden als Griezman en Neymar dezelfde cool kan bewaren.

Gele kaarten

Jammer genoeg was het niet alleen Meunier die zich liet vangen met een geel karton. Ook De Bruyne en Vertonghen verlieten het veld met een gele kaart achter hun naam. Op zich hoeft dit geen ramp te zijn, maar tegen een tegenstander van het niveau van Panama zou dit niet nodig moeten zijn. De Bruyne ontsnapte zelfs aan een rode kaart, die hem waarschijnlijk de rest van de groepsfase van het toernooi gekost had.

Zonder De Bruyne hadden we wedstrijd tegen Tunesië nog wel aangekund en met een overwinning tegen de Tunesiërs zou ook de wedstrijd tegen Engeland niet meer zo belangrijk zijn geweest. De gele kaarten voor Meunier en Vertonghen zijn echter wel belangrijker, omdat we deze blijven meeslepen tot de kwartfinale. We willen ons het horrorscenario niet voorstellen waar we in de kwartfinale tegen Brazilië moeten aanteden met Boyata en Dendocker in het hart van de defensie.

België is Manchester City niet

Waar ik me jammer genoeg het meeste zorgen over maak, is de rol van De Bruyne binnen het team. Ook al zegt Martinez herhaaldelijk dat hij Kevin belangrijk wil maken en probeert hij hem steeds meer in het spel te betrekken, de realiteit is dat België niet de kwaliteit en automatismen van Manchester City heeft. Terwijl er bij het blauwe Manchester steeds spelers in beweging zijn en verwachten dat De Bruyne voor een geniale assist zorgt, was het spel vandaag tegen Panama te statisch om De Bruyne tot zijn recht te laten komen.

We willen hiervoor ditmaal niet enkel de schuld bij Lukaku leggen. Zonder actieve vleugelspelers en tegenover een betonnen Panamese muur, haalde Lukaku vandaag het absolute maximum uit de mogelijkheden die zich voordeden. En die ene keer hij op dezelfde golflengte acteerde als De Bruyne, volgde meteen de 2-0. We vinden Carrasco en Meunier momenteel niet op een hoog genoeg niveau acteren om dit systeem te spelen tegen een wereldteam gebruiken. En ook al zegt iedereen dat we zonder probleem kunnen omschakkelen naar een systeem met 4 verdedigers, zonder een fitte Vermaelen en Kompany is ook dat geen optie.

Geen reden tot paniek

Net zoals deze morgen wil ik echter opnieuw oproepen tot optimisme en positivisme. Ok, aan de rust was het nog 0-0, maar na een kwartier had het ook al 3-0 kunnen geweest zijn. Uiteindelijk verlieten we toch mooi het terrein met die 3-0 score, na een wedstrijd waarin vijf van onze belangrijkste spelers (Courtois, Lukaku, De Bruyne, Mertens en Hazard) elk op hun manier zeer belangrijk waren.

We kunnen ons dus vol vertrouwen opmaken voor de wedstrijd tegen Tunesië, waar we waarschijnlijk al de kwalificatie voor de volgende ronde gaan vastleggen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door somfortiwan op ma, 18/06/2018 - 18:30