Speler in de kijker: Sébastien Pocognoli

Volledige naam: Sébastien Pocognoli
Geboortedatum: 1 augustus 1987
Geboorteplaats: Luik
Beste positie: Linksback
Ploeg: Standard de Liège (contract tot 2021)

Als geboren Luikenaar is Sébastien Pocognoli terug 'thuis'. Eindelijk. Zijn omzwervingen in het buitenland waren verre van succesvol en daarom zoekt 'Poco' graag terug het warme nest op van Sclessin. Pocognoli, inmiddels al 29, tekende voor vier seizoenen en heeft grote plannen bij zijn nieuwe/oude club. "Ik zit op een leeftijd waarop ik zin heb om te investeren in een club die diep in mijn hart zit. Als ik nog zes jaar moet spelen, wil ik die voluit aan Standard geven." Maar het kan snel veranderen in het voetbal, dus we zullen deze uitspraak voorlopig maar met een korreltje zout nemen.

Pocognoli doorliep de jeugdreeksen van die andere Luikse club, FC Seraing. Toen deze prestigeclub in 1996 failliet ging, verhuisden alle spelers automatisch naar de jeugd van Standard. Deze ruilde Pocognoli in 2002 om voor Racing Genk, waar hij in 2004 doorstroomde naar het eerste elftal. Onder trainer Hugo Broos werd de linksback vanaf 2005 tot zijn vertrek in 2007 vaste waarde. Voor het eerst wenkte het buitenland en Pocognoli koos voor het ambitieuze AZ Alkmaar van trainer Louis Van Gaal. Bij zijn afscheid beloofde hij de Genkfans om ooit terug te keren... om zijn carrière er af te sluiten. Tja.

Bij AZ beleeft Pocognoli zijn sportieve hoogdagen. In 2009 wordt hij kampioen en wint de Johan Cruyffschaal, de Nederlandse Supercup. In het najaar gaat hoofdsponsor DSB failliet en wordt ook duidelijk dat de geldkraan wordt dichtgedraaid bij AZ. Pocognoli, niet echt getuigend van clubliefde, keert AZ de rug toe en tekent in januari 2010... bij Standard de Liège. Op Sclessin wordt hij al snel de 'chouchou' van de Luikenaars, zeker wanneer hij in augustus 2012 een vlag van de Ultras neerplant in de middencirkel van aartsrivaal Sporting Charleroi. Het wordt een liefdesverhaal van korte duur, want in 2012 ruilt Pocognoli Standard in voor een nieuw buitenlands avontuur, Hannover 96.

In de Bundesliga gaat het niet van een leien dakje met Pocognoli. In zijn eerste match voor 'die Roten' pakt hij meteen een rode kaart en gedurende twee seizoenen kan hij zich nooit als vaste basisspeler profileren. Dan maar de Premier League proberen? Bij West Bromwich Albion valt hij van de regen in de drop en na een flopseizoen wordt Poco uitgeleend aan Brighton & Hove Albion, op dat moment in de Engelse Championship. De rest weten we, Brighton kwalificeert zich voor de Premier League, maar weer kan Pocognoli zich niet doorzetten als basisspeler. Bij Standard hoopt hij alvast het vuur terug te brengen in het elftal. Of misschien gaat hij voor de speelminuten, want volgend jaar is het WK in Rusland en de spoeling op de linksback is dun bij de Rode Duivels.

De enige goal die Pocognoli scoorde bij Brighton was een beauty

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door bwink-waneetietoe op wo, 05/07/2017 - 11:21