Wat doe je best tegen clickbait?

We zien dagelijks absurde titels en verzonnen geruchten passeren. Maar wat kun je hier best tegen doen?

Negeren

Het belangrijkste doel van een clickbait titel is uiteraard je overtuigen om op het artikel te klikken en je naar een website vol reclame en trackers te lokken. Belangrijke nieuwtjes zullen vroeg of laat toch duidelijk gerapporteerd worden door betrouwbare nieuwssites.

Rapporteren

Sociale media maken het zeer gemakkelijk om berichten te rapporteren als spam. Facebook gaat zelfs actief in tegen sites die consistent berichten plaatsen met misleidende titels. Jammer genoeg heeft dit voornamelijk impact op Engelstalige artikels (You'll never believe...), dus voor Nederlandstalige artikels is er soms nog een extra duwtje in de rug nodig. Boven elk artikel staan 3 puntjes waarmee je feedback kan geven op artikels of deze rechtstreeks kan rapporteren.

 

Pagina's die af en toe gerapporteerd worden, zullen minder frequent gaan opduiken in ieders tijdlijn. Pagina's die zeer veel gerapporteerd worden, kunnen (al dan niet tijdelijk) op non-actief gezet worden.

Clickbait 24

Een voorbeeld van hoe het niet moet

Ontvolgen

De beste manier om absurde titels en berichten niet meer in je feeds tegen te komen, is om te stoppen met het volgen van pagina's die dagelijks zondigen tegen de clickbait regels. Geloof ons, je leven gaat er zeker niet op achteruit als je niet wekelijks een fake berichtje over een transfer van Ronaldo naar China of Manchester voorgeschoteld krijgt.

Betrouwbare bronnen volgen

Uiteraard zijn er ook pagina's die wel het goede voorbeeld geven en enkel officieel nieuws naar buiten brengen, zoals bijvoorbeeld Sporza en onze eigen Op De Bal-pagina. Vergeet ook zeker niet de Twitter en Facebook-pagina's van je favoriete team te volgen, want zij zullen zeker berichten over officiƫle transfers en andere belangrijke nieuwtjes.

Anti-clickbait dag

Voor 1 persoon is het moeilijk om het verschil te maken. Daarom organiseren we op 31/01/2018 de anti-clickbait dag. Traditioneel is de laatste dag van de transferperiode een dag waarop graag met wilde geruchten gegoocheld wordt, dus ons lijkt dat het ideale moment om in actie te schieten. Nodig dus zeker al je vrienden uit om deel te nemen aan dit ludiek evenement.

 

Niets houdt je echter tegen om vandaag al te beginnen met rapporteren en op zoek te gaan naar betrouwbare nieuwsbronnen!

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door somfortiwan op vr, 26/01/2018 - 13:00