Wat moet je zeker niet doen als je clickbait ziet?

In eerdere artikels legden we al uit wat clickbait was en wat je er best tegen kan doen. Er zijn echter ook nog enkele zaken die je zeker niet mag doen.

Klikken

Het belangrijkste voor elke website die leeft van clickbaitartikels is uiteraard je click en bijbehorend bezoekje aan hun website. Als je dus ziet dat een pagina een bericht deelt met een controversiƫle titel die subtiel tussen quotes staat, dan weet je eigenlijk al dat dit geen echt nieuws is.

 

Meestal gaat het dan gewoon over een gemakkelijk samenraapsel van Tweets van Fans, quotes van een irrelevante analist (wie hecht er nu nog belang aan de uitspraken van Aad de Mos of Herman Brusselmans?) of noteringen bij de sponsorende gokwebsites.

Reageren

Facebook toont standaard niet alle berichten van pagina's aan haar volgers. Berichten die echter snel veel likes of comments krijgen, hebben een hogere kans om gedeeld te worden met meer volgers en zelfs vrienden van volgers die de pagina helemaal niet volgen. Ook al doet het soms deugd om te zeggen dat het belachelijk is dat er gewoon transfergeruchten verzonnen worden, eigenlijk verhoogt dit net de kans dat het nieuwtje zich snel verder gaat verspreiden.

 

Het beste dat je dan kan doen, is het berichtje bij diensten als Facebook en Twitter rapporteren, waardoor deze berichten minder getoond gaan worden of zelfs verwijderd.

De inhoud geloven

Hoe aannemelijk het ook mag klinken, soms is het best om kritisch na te denken over sommige berichten. Europese topclubs laten sterspelers tijdens de winterperiode niet zomaar vertrekken. We kunnen het jullie nu dan ook al garanderen:

  • Courtois verhuist deze winter niet naar Madrid;
  • Hazard blijft nog minstens 4 maanden in Londen;
  • Neymar wil zich eerst in de Champions League tonen in Parijs;
  • Manchester gaat de komende week zeker geen 200 miljoen betalen om Ronaldo terug te halen;

 

Nieuwsberichten worden pas echt de moeite als er een betrouwbare bron wordt vermeld. Maar zelfs daar hoef je je tegenwoordig niet meer op blind te sparen. Maar al te vaak wordt er gesproken van een lokale Spaanse of Turkse krant, die dan na een klein beetje onderzoekswerk helemaal niet blijkt te bestaan?!

Op reclame klikken

Waar doe je bedrieglijke pagina's dan het meeste pijn mee? Uiteraard door weg te blijven van hun website. Daarnaast leven ze van reclame-inkomsten, die ze proberen te maximaliseren door reclame op de meest onvoorspelbare plekken tevoorschijn te laten komen. Je vaart er dus wel bij deze banners niet te vaak aan te klikken.

 

Gebeurt het dan toch dat een reclame boodschap plots ongepland opduikt onder je vinger of muiscursor, dan bieden de meeste betrouwbare reclameagentschappen de mogelijkheid aan om fout geplaatste banners te rapporteren.

Hoe advertenties rapporteren?

Stap 1: klik op het kruisje in de hoek van de advertentie

Hoe advertenties rapporteren?

Stap 2: rapporteer de reclame bij het advertentienetwerk

Hoe advertentie rapporteren

Stap 3: aangeven dat advertentie de pagina bedekte

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door somfortiwan op vr, 26/01/2018 - 15:00