Voetballers en het jaartje teveel...

Hoe je het draait of keert, veel voetballers beschikken in de herfst van hun carrière jammer genoeg over meer ego dan zelfkritiek. Als het genoeg geweest is, is het genoeg. Een jaartje te weinig is beter dan een jaartje teveel en sentiment moet plaats maken voor gezond verstand.

Straks begint Olivier Deschacht (36) aan zijn zeventiende seizoen als profvoetballer op het hoogste niveau in België. Nooit liep er een voetballer op onze velden die zo vaak werd verguisd als toegejuicht door de eigen fans. Met 576 matchen stak hij Paul Van Himst voorbij in het aantal wedstrijden voor Anderlecht en volgend seizoen wil hij het record van Jef Jurion (9 titels) evenaren. Onder René Weiler speelde hij afgelopen seizoen echter 'maar' vier wedstrijden en zelf gaf Deschacht toe: "Ik train nog altijd vol passie, maar besef wel dat het beste verleden tijd is. Het vet is een beetje van de soep". Toch moét dat jaartje extra erbij. Annelien en de kinderen mogen blijkbaar niet verhongeren. Of zit het voetbalbeestje te diep verwrongen in de oude knoken? 

Zonet besliste Thomas Buffel (36) om toch bij Racing Genk te blijven en niet naar Club Brugge te verhuizen. Daar zijn ze in Genk alleszins héél blij om. Het familiale aspect telt natuurlijk mee, maar in het hartverwarmende Genk zijn ze toch even goed jouw familie als thuis in Brugge? En als je als clubicoon ruim 250 matchen op de teller hebt staan en het publiek draagt je op de handen, in goede en slechte tijden, dan is het toch niet moeilijk om die knoop door te hakken en gewoon te blijven waar je bent? Doe je extra jaartje bij Genk er gerust bij en sluit op het einde van dit seizoen in schoonheid af, Thomas. En mocht je tóch nog naar het Brugse willen om te voetballen, in 1B zit er een vereniging waar je je persoonlijke cirkel kan rondmaken.

Nog beter doet Timmy Simons (40). Hij gaat er ook nog een jaartje bijdoen, maar wel in 'een andere rol'. Spelers begeleiden en een mentor zijn in de kleedkamer. En als het nodig is zélf de pekzwarte schoenen nog eens aantrekken om de jeugd nog eens te tonen hoe het moet. Wees maar zeker dat een pak van de spelersgroep luidop gevloekt heeft. Sorry hoor Timmy, maar het laatste wat de spelers van Club nodig hebben is een schoonmoeder die over hun schouders loert of ze hun schoenen goed dichtknopen en genoeg groenten en fruit eten om in vorm te blijven. Simons was/is een speler die onnoemelijk veel respect krijgt en verdient, maar genoeg is genoeg. Ook de tweede kans om er in schoonheid de riem af te leggen zat er in niet. Eens benieuwd wat zijn statuut als invaller/T2,5 zal opleveren in de kleedkamer. Timmy speelde dit weekend alleszins al een volle helft mee in de eerste oefenpot. Tja.

Ik vergelijk onze competitie niet graag met het buitenland, maar hier doe ik het toch. Dirk Kuyt (36) kondigde, de dag nadat hij Feyenoord kampioen maakte, aan dat hij stopt met profvoetbal. Wat een absolute baas. Effe Feyenoord na 18 jaar nog eens kampioen maken en niet watertanden naar de obligate Champions League het seizoen erop. "Ik stop ermee jongens." Ze zijn in Rotterdam momenteel het brons aan het smelten voor zijn standbeeld.

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door bwink-waneetietoe op vr, 23/06/2017 - 21:00