Analisten in België

België telt veel experts als het aankomt op voetbal. Het internet ontploft echter als een van hen zijn mond durft opendoen. Een kleine analyse van enkele van onze toppers.

Tom Soetaers

Voetbal is simpel. Er is een bal, tweemaal elf spelers en wie de bal uiteindelijk het meest in het doel van de tegenstander krijgt, heeft gewonnen. Tot zover begrijpt Tom het spelletje. Andere, meer complexe tactieken zijn dan weer een ander paar mouwen. Lustig knikt hij ja als zijn co-analist eens iets zinvols lijkt te zeggen. Jammer genoeg wordt hij vaak gekoppeld aan Aad de Mos, wat de analyses meestal niet ten goede komt.

Herman Brusselmans

Net zoals de inhoud van zijn boeken, zijn uitspraken van Brusselmans over voetbal meestal snel vergeten. Vreemd genoeg schreeuwt hij niet alleen opmerkelijke zaken om nog eens in de pers te komen, hij probeert ze ook nog eens te verantwoorden. Vorig weekend kondigde hij aan dat Anderlecht Club Brugge ging verpletteren.

Waarom? Brugge is dit jaar zwak in Europa, Anderlecht is middelmatig. Middelmatig is beter dan zwak, logisch gevolg was dus dat Anderlecht de topper met de vingers in de neus zou winnen. Maar Brugge had twee dagen extra rust. En Brugge verliest de laatste twee jaar nog amper thuiswedstrijden.En Anderlecht wint de laatste twee jaar nog amper uitwedstrijden. En zo vlekkeloos is het seizoen van Anderlecht nu ook weer niet. Allemaal niet belangrijk! En het zorgt natuurlijk ook voor minder leuke krantenkoppen als je droogweg feiten op een rijtje zet.

Zijn tweede voorspelling was dat Gent de enige titelkandidaat is dit seizoen. Ik beloof nu al plechtig dat ik de hele boekencollectie van Brusselmans zal kopen als Gent dit jaar met meer dan 5 punten voorsprong kampioen wordt. Tenminste als ik op het einde van het seizoen mij deze uitspraak nog kan herinneren.

Aad de Mos

Sommige experts zijn op een leeftijd gekomen dat ze soms zelf na een een week niet weten wat ze in hun vorige analyse gezegd hebben. Aad zweerde vorig jaar voor nieuwjaar dat de magie van Michel Preud'homme was uitgewerkt bij Brugge. De spelers waren hem beu, de fans waren hem beu, het bestuur was hem beu. Maar toen Club plots weer wedstrijden begon te winnen, nota bene met de passie waar Michel net voor bekend staat, was Preud'homme weer een wonderdokter.

Maar meningen kunnen nog sneller omslaan. Herinnert u zijn kruistocht tegen Vazquez nog? De Spanjaard was de reden waarom Club nooit kampioen zou worden. Hij was te vaak geblesseerd, niet beslissend genoeg en hij was te lui. Toen hij verkocht werd, was dit de beste transfer die Club Brugge deed in de wintermaanden. Maar plots waren enkele creatieve middenvelders bij Club geblesseerd en wie werd er toen hard gemist volgens de Mos? Inderdaad, Vazquez!

Davy De Fauw

Soms durft een speler het aan om in te gaan op een uitnodiging van een tv-zender om zijn mening te geven over een wedstrijd van een concurent. Spelers zijn echter getraind door hun PR-managers om zo weinig mogelijk domme dingen te zeggen tijdens interviews en dus zijn ze vooral meesters geworden in het zeggen van niets.

Davy De Fauw was het afgelopen weekend uitgenodigd bij Play Sports om zijn mening te geven over de topper tussen Anderlecht en Brugge. Karl Vannieuwkerke vroeg regelmatig zijn mening over de wedstrijd, maar verder dan enkele ontwijkende clichés kwam het niet. Maar wat had je verwacht? Zelfs op de vraag of hij blij was met de leidersplaats van Zulte-Waregem, kwam geen enthousiast antwoord. Maar na een gewonnen wedstrijd staat hij wel met een megafoon het publiek toe te zingen?!

Gert Verheyen

Sommige spelers hebben nooit veel belang gehecht aan wat de buitenwereld van hen dacht. Gert Verheyen was nooit de meest stijlvolle of geliefde speler op het terrein, maar hij was wel altijd een voorbeeldprof. Hij was zeer weinig geblesseerd, gaf altijd alles tot de laatste minuut en hij was een echte winnaar. In zijn lange carrière heeft hij veel opgestoken van de vele trainers die hij door de jaren heen gehad heeft en hij is welbespraakt genoeg om dit te delen met de wereld.

Extra Time

Extra Time combineert alle eigenschappen van de bovenstaande analisten en tovert nu al jarenlang wekelijks een voetbalshow op het scherm. Enkele constanten waar we ons elke keer aan kunnen verwachten:

  • De winnaar van de titel wordt wekelijks opnieuw bepaald, enkel op basis van de uitslagen van het afgelopen weekend;
  • Frank Raes is de man van de ‘grappig’ opmerkingen die nog steeds leeft in het tijdperk waar een libero de oplossing voor alles was, een 4-4-2 een revolutie was en Beerschot nog relevant was;
  • Frank Raes slaagt er niet in om een filmpje te starten en vraagt in paniek hulp bij de mensen achter de schermen;
  • Filip Joos steekt meer meer energie in het vermelden van het Italiaanse voetbal dan in de voorbereiding van zijn ‘keek van de week’;
  • Momenten van de week worden mede bepaald door het feit of de VRT de rechten voor het filmpje wil betalen;
  • De enige hoop op een aanvaardbaar niveau is de extra analist die wekelijks wordt uitgenodigd;
  • De aanwezige gast durft geen uitspraken te doen over concurrenten, zijn eigen team of het weer;
  • Ondanks het feit dat de gasten niks zeggen, worden zijn woorden op dinsdag toch uit de context gerukt en als titel van een spectaculair artikel gebruikt.

Wie vindt u de beste analist van dit moment? Reageer via Facebook!

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door somfortiwan op vr, 28/10/2016 - 17:00