Gouden Schoen 2017 nu al bekend!

Zoals iedereen weet, is de verkiezing van de Gouden Schoen doorgestoken kaart. Op de afterparty van het gala van dit jaar konden wij onze handen al leggen op het script van de ceremonie van volgend jaar. Dit zijn alvast de winnaars in de belangrijkste categorieën.

Beste trainer in het buitenland

Tegen alle verwachting in, wint Georges Leekens de trofee van beste Belgische trainer in het buitenland (Trofeo Aad de Mos). Ondanks zijn vroegtijdige ontslag bij het Tianjin Quanjian van Axel Witsel, is iedereen het unaniem eens dat Leekens de basis gelegd heeft voor de latere succes van Dick Advocaat bij de nieuwe Chinese grootmacht.

Beste buitenlandse analist in België

Slechts één mogelijke winnaar in deze categorie: Aad de Mos. De flamboyante Nederlander reikt de prijs uit aan zichzelf, maar neemt 5 minuten de tijd om Johan Boskamp te eren. Aad weet immers perfect hoe moeilijk het is om als Nederlander met een spraakgebrek serieus genomen te worden in de harde Belgische voetbalwereld. Als eerbetoon roept hij dan ook op een nieuwe prijs in het leven te roepen in 2018: de beste Johan Boskamp. 1 jaar later reikt hij ook deze prijs aan zichzelf uit.

Mooiste doelpunt van het jaar

Nicolas Frutos, speler-trainer van RSC Anderlecht, scoorde volgens de Belgische kiezers het mooiste doelpunt van het jaar. Vreemd genoeg kreeg hij de prijs niet voor een doelpunt, maar voor zijn unieke manier van vieren. Hij geeft dan ook geen speech, maar voert zijn gekende 'reiger' viering uit, waarna hij minutenlang een staande ovatie krijgt van de hele zaal, behalve van de tafel van Club Brugge, de grote verliezers van 2017.

Trainer van het jaar

Yannick Ferrera houdt met KV Mechelen zowel KRC Genk als AA Gent uit play-off 1. In de zomer verhuist hij terug naar Standard, waar hij samen met hulptrainer Michel Preud'homme de winterstop ingaat met 19 punten voorsprong op de eerste concurrent. Na spoedberaad beslist de KVBV om het voetbalreglement aan te passen en enkel nog de punten te halveren van de eerste ploeg in het klassement om de competitie eerlijk en spannend te houden. Deze nieuwe regel wordt 'de Wet Ferrara' genoemd, naar de nu al legendarische coach.

Belofte van het jaar

Nadat Vandenborre in februari het einde van pensioen aankondigt, ontbolstert hij helemaal onder de vleugels van Nicolas Frutos. Gezien het grote aantal jeugdzondes dat Vandenborre in de afgelopen jaren beging, maakte Het Laatste Nieuws voor Vandenborre eenmalig een uitzondering in de selectieregels. De hele voetbalwereld hoopt dat met deze prijs de carrière van Vandenborre eindelijk echt op gang komt.

Lifetime achievement award

Na 7 wedstrijden voor Cercle Brugge, besluit Ilombe Mboyo zijn schoenen definitief aan de haak te hangen. Als eerbetoon aan alle mooie momenten die de kleine Pele het Belgische voetbal geschonken heeft, beslist Het Laatste Nieuws dan ook om Mboyo nog een laatste keer in de bloemen te zetten. Uit vrees om neergestoken te worden met de trofee van Belofte van het Jaar, juicht de volledige zaal minutenlang de geëmotioneerde Mboyo toe, tot zijn entourage het publiek de toestemming geeft om weer te gaan zitten.

Gouden Schoen (vrouwen)

Wegens gebrek aan enthousiasme bij de winnaar van 2016, wordt de prijs in 2017 niet meer uitgereikt. De wisselbeker wordt als geste ten voordelen van SOS Kinderdorpen geveild, waar Annelien Coorevits hem koopt als kerstgeschenk voor manlief Olivier Deschacht.

Gouden Schoen (mannen)

Kyle Butler behaalt in 2017 maar liefst 91% van de stemmen in het gala van de Gouden Schoen. Nadat hij met 21 doelpunten KVC Westerlo persoonlijk redde van de degradatie en via play-off 2 verzekerde van Europees voetbal, was er geen twijfel meer mogelijk over de winnaar. Ondanks het feit dat hij op de laatste dag van de zomertransferperiode met slaande deuren België verliet, kreeg hij ook in de tweede stemronde het merendeel van de stemmen. Omdat zijn manager vindt dat de pers zijn poulain niet genoeg waardeert, komt Butler zijn gouden schoen niet zelf ophalen. Verre neef Usain Bolt neemt de schoen wel in ontvangst en roept Frutos mee op het podium om nog eenmaal 'de reiger' te doen. Een prachtige afsluiter van een avond zonder verrassingen.

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door somfortiwan op do, 09/02/2017 - 01:00