POLL - Waar hopen jullie dat de televisierechten belanden?

Het ziet er al enkele dagen naar uit dat de uitzendrechten van de Pro League de komende jaren in handen zullen komen van Eleven Sports. Maar wat is jullie mening? 

We zetten nog even de feiten op een rijtje.

MP & Silva

Momenteel zijn de uitzendrechten van de Pro League in handen van MP & Silva. Deze Italiaanse investeringsmaatschappij verhuurde de rechten door aan de grootste leveranciers van digitale televisie in Belgie. MP & Silva beloofde enkele jaren geleden via haar netwerk van de Pro League een sterk internationaal merk te maken, maar tot op heden bleef de interesse in de Belgische wedstrijden in het buitenland beperkt.

Eleven Sports

Tijdens de huidige onderhandelingen zit MP & Silva niet meer mee aan de tafel, maar Eleven Sports lijkt de Pro League voor zich te hebben gewonnen met de zelfde beloftes: de Pro League wordt een sterk internationaal merk dat binnen enkele jaren veel meer waard moet zijn. Ook het feit dat ze met 103 miljoen euro per jaar het hoogste bod op tafel legden, spreekt uiteraard in het voordeel van Eleven Sports.

'Done Deal' horen we iedereen al denken, maar plots begint het sterke verhaal van Eleven Sports te wankelen. Verschillende kranten melden dat Eleven Sports financieel geen garanties kan geven dat het hoge bedrag jaarlijkse betaald kan worden. Ook een enkele clubs buiten de G5 beginnen plots te morren over de verdeelsleutel van het extra geld dat zou binnenstromen. Er wordt snel een beslissing van de Pro League verwacht, want de winnaar van de uitzendrechten heeft er alle baat bij om de voorbereidingen van het volgende seizoen snel te kunnen starten.

Nieuw digitaal tijdperk

Eleven Sports wil namelijk de Pro League digitaal meer op de wereldkaart zetten. Ze zetten in op de trend dat de jongere generatie steeds minder televisie kijkt, maar wel ten alle tijden online is via smartphones en tablets. Momenteel heeft Eleven Sports al een app waarmee klanten zonder een decoder het volledige aanbod van Eleven Sports kan bekijken.

Een 'digital only' abonnement behoort dus tot de optie, waardoor een nieuwe, prijsbewuste markt aangeboord kan worden. Momenteel kosten de digitale abonnementen van Eleven Sports slechts 8 euro per maand of 80 euro per jaar. Bij Proximus, Telenet is Eleven Sports enkel te krijgen via een algemeen (en vooral duurder) zenderpakket.

Daarnaast zou Eleven Sports de rechten ook willen verhuren aan de grote spelers op de markt, om de jaarlijkse investering te beperken. Als dit zou gebeuren, zou er voor de gemiddelde kijker weinig tot niets veranderen. Enkel klanten van Orange zouden op deze manier ook naar de Pro League kunnen kijken.

De vraag blijft uiteraard of Eleven Sports haar lage prijzen blijft handhaven als de kosten door de aankoop van de uitzendrechten zullen stijgen. Een extra digitaal pakket voor enkel het Belgische voetbal, behoort ook nog steeds tot de mogelijkheden.

Waarom veranderen?

De grote concurrentie van Eleven Sports komt op dit moment van de traditionele telecombedrijven Voo, Telenet en Proximus. Zij bieden op dit moment al zenderpakketten aan waarmee je alle wedstrijden van de Pro League live kunt bekijken. Zij hebben samen een bod uitgebracht op de rechten dat financieel niet veel moest onderdoen voor het bod van Eleven Sports, maar zij konden wel de nodige financiele garanties op tafel leggen. Op vlak van digitale vernieuwingen zou er bij de traditionele aanbieders weinig veranderen. Zij investeerden de laatste jaren al veel geld in hun (trage) apps en deze zullen dus waarschijnlijk niet drastisch veranderen in de komende jaren.

Als de rechten rechtstreeks naar Voo, Telenet en Proximus zouden verhuizen, betekent dit vooral goed nieuws voor de operatoren zelf. Zij zien namelijk tussenpersoon MP & Silva verdwijnen, waardoor ze een grote kost zelf zien verdwijnen. Daar tegenover staat wel dat het trio het volledige bedrag nu zelf moet ophoesten. Zij kunnen op deze manier echter prijsbreker Orange buitensluiten en hun marktaandeel binnen Belgie bewaren voor de komende jaren.

Poll

Maar wat is jullie mening? Willen jullie gewoon bij Telenet en Proximus blijven of hebben jullie wel oren naar een goedkoper, digital only abonnement?

Laat het ons weten via de onderstaande poll!

Waar zie jij het liefst de rechten van de Pro League belanden?
Telenet - Proximus - Voo
Eleven Sports
De clubs moeten zelf hun rechten in handen krijgen
Other
Please Specify:
Created with PollMaker

Steun ons

Help ons overleven en overweeg ons te steunen met een kleine bijdrage via Patreon.

Steun ons via Patron!

Wil je ons steunen en ondertussen profiteren van de beste prijzen online? Doe dan al je aankopen via de onderstaande links naar onze partners:

Bol.com
Voetbalshop.be

Geschreven door somfortiwan op wo, 12/02/2020 - 12:05